DÝŇOVÁ POLÉVKA S JABLÍČKEM GRANNY SMITH

Dýňovou polévku si neodpustím žádný rok. Jen letos mě ta, kterou dělám běžně, začala trochu nudit. Tak jsem klasiku – pečenou dýni a česnek – trochu řízla zelenýma kyselýma jablíčkama granny smith, která má Honza moc rád.

  • 1 dýně hokkaido
  • 2 jablka granny smith
  • 3 stroužky čenseku
  • 2 šalotky
  • 1 malý kelímek smetany ke šlehání
  • 1 litr hovězího vývaru
  • mletá chipotle paprička
  • šafrán
  • pepř a sůl
  • koriandr, slunečnicová nebo dýňová semínka, granátové jablko na ozdobu

Dýni hokkaido nakrájejte zbavte semínek, případně slupky a nakrájejte na kostičky. Dejte na plech vyložený pečícím papírem. Přidejte oloupaný česnek a šalotku. Pečte na 180°C, dokud nebude dýně úplně měkká.

Upečenou dýni dejte do většího hrnce, zalijte vývarem a nechte pomalu vařit. Mezitím si oloupejte jablka a nakrájejte je na menší kousky a přihoďte do vařící se polévky.

Až bude většina kousků v polévce dostatečně rozvařená, vypněte plotýnku a ponorným mixerem rozmixujte dohladka. Do chladnoucí polévky vmíchejte pomalu smetanu (pokojové teploty).

Polévku dokořeňte a při podávání ozdobte koriandrem, granátovým jablkem a semínky slunečnice.

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 − 4 =