DOMÁCÍ ŽEMLE

Znáte to. Vůně domácího pečiva se line po bytě líným sobotním ránem. Pekárny jsou fajn, ale co když se taková vůně valí přímo z vaší trouby? To je hodně fajn. 

Mně trvalo dlouho než jsem se k domácímu kynutému odhodlala. Není co zkazit, ale chce to trošku cviku. Dnes už domácí žemle peču jako z pekárny. 

Tento recept. Nejčastěji je děláme pro burgery, posypané makem a mořskou solí. Ale nikdy nikoho neurazí, když je najde ke snídani s máslem a trochou marmelády. 

img_6043

(cca 10 ks | příprava: 20 min + 50 min kynutí a 20 min pečení)

  • 1 sáček sušeného droždí
  • 125 ml vody
  • 125 ml mléka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 385 g hladké mouky

Nejprve v mističce smíchám vlažnou vodu a droždí, důkladně míchám dokud není úplně rozpuštěné.

Do mísy od kuchyňského robotu (těsto jde ale hníst i rukou) dám mléko, olej, cukr a vejce. Nakonec zaliji rozpuštěným droždím a nechám lehce promíchat.

Postupně přisypu všechnu mouku. Pokud těsto hodně lepí, přidám ještě trochu. Těsto nechám v robotu prodělávat asi 15 minut. Mělo by být hladké a pružné, nijak přehnaně lepivé. Těsto nechám hodinu kynout na teplejším místě zakryté čistou utěrkou. Nakonec by mělo mít alespoň dvojnásobný objem.

Vykynuté těsto vysypu na pomoučněný vál, lehce prodělám rukama a rozdělím na 8-10 stejných dílů. Záleží jak velké housky chci zrovna udělat. Samozřejmě může být dílů i víc, housky budou menší.

Vytvarované hladké houstičky dám na plech vyložený pečícím papírem a nechám je ještě 20 minut kynout. Než je dám péct, potřu všechny rozšlehaným vejcem a posypu mákem nebo mořskou solí.

Peču v troubě vyhřáté na 190°C dokud povrch všech houstiček není krásně zlatý.

img_6044

img_6045

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one × 1 =