PROMO/ Snídaně

Cuketové lívance

 

Zatím je to až neuvěřitelné, ale podařilo se nám strávit dva celé víkendy doma! A ano, to je teprve konec ledna. Víkendové snídaně, tedy spíš to, co snídani předchází, trávím doma u plotny, vařím dobroty a hlavně využívám na focení denní světlo, abych měla nějaké pár receptů nafocených do zásoby. Nedávno se mi podařilo vyzkoušet během víkendu hned dvoje lívance a docela dlouho jsme přemýšleli, které nám chutnaly víc. Posoudit můžete sami, protože recept na ty první najdete v článku níž.

K prvním – cuketovým – lívancům jsem naplánovala přípravu ztraceného vejce a holandské omáčky. Obojí jsem už zkoušela,a le zatím to nikdy nebylo dobrý. Takže hned dvojitá výzva. pro mně byly zatím výzvy. Prostě jednou se to povést muselo. Holanďanku jsem zkusila podle extra (ale fakt extra) jednoduchého receptu. Povedla se hned na první (další) pokus, i když byla maličko kyselejší než bych si představovala. Takže jakmile dovychytám poměry, nafotím ji pro samostatný článek.

Jinak ty víkendy doma…. Je fakt, že jsme pořád někde v tahu. Tak jsme si řekli, že budeme víc odpočívat a víc si užívat. Života, sami sebe. A proto zkusíme každé víkendové ráno, které strávíme doma, vyrazit na snídani do kavárny (ono těch víkendů doma zas tak moc nebude), kterou máme v Pardubicích kousek od bytu. Prostě si místo skákání a zběsilého focení užijeme sobotní chvilku klidu a necháme si pro změnu uvařit od někoho jiného.


12 – 16 lívanců

příprava: 20 minut

  • 2 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrnek najemno nastrouhané cukety (předem vyždímejte přebytečnou tekutinu)
  • 1 hrnek celozrné špaldové mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 1 kypřící prášek

Mouku, kypřící prášek a koření dejte společně do misky a lehce promíchejte.

Vejce vyšlehejte s mlékem, máslem a medem. Důkladně vmíchejte vyždímanou cuketu. Potom začnete po částek přysypávat “sypkou” směs. Vše dobře promíchejte. Dejte pozor, aby v těstě nebyly hrudky.

Lívance o průměru asi 10 centimetrů smažte na rozehřátém oleji z obou stran.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply