CITRONOVO-BORŮVKOVÉ PEČENÉ DONUTY

Doma jsme si řekli, že s novým rokem je potřeba se trochu dostat do formy. Takže držíme dietu. No co, peču i když přebytky zůstavají na stole.

Donuty se mi moc líbí. Dají se ozdobit snad na tisíc různých způsobů. Jsou měkké a vláčné. Obvykle se smaží v oleji, ale mě přijde pečená varianta alespoň trochu snesitelnější. Kdysi jsem je zkoušela z kynutého těsta, vykrájené a pečené přímo na plechu. Přiznám se, že nebyly nic moc. Tvrdé a bez chuti. Potom jsem v Tescu objevila poměrně levnou koblížkovou formu a musela jsem ji mít. Donuty tedy přišly na řadu. Tyhle citronové s polevou jsou krásně světloučké, voňavé, prostě mňam. 

CITRONOVO-BORŮVKOVÉ PEČENÉ DONUTY

(cca 20 mini koblížků |  příprava 25 min + pečení)

Na těsto:

  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 1/4 rostlinného oleje
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 2 vejce
  • Trocha vanilky nebo vanilkového aroma
  • 3 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 2 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 a 1/4 hrnku kefíru
  • 1 hrnek čerstvých nebo mražených borůvek

Na polevu:

  • 7 lžic mléka
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 1,5 hrnku moučkového cukru

CITRONOVO-BORŮVKOVÉ PEČENÉ DONUTY

CITRONOVO-BORŮVKOVÉ PEČENÉ DONUTY

Rozpuštěné máslo společně s olejem a cukrem šlehám v kuchyňském robotu zhruba 5 minut. Potom přidám vejce, špetku vanilky, kefír a citronovou kůru. Opět nechám několik minut prošlehat.

Když je směs hladká, přidám mouku a prášek do pečiva. Těsto hodně zhoustne. Pokud je tuhé až moc, přidám ještě několik lžic kefíru. Nemělo by být ale tekuté až moc. Na závěr přidám borůvky. Pokud mám mražené, trochu je propláchnu, aby šťáva neobarvila těsto a koblížky zůstaly světlé.

Plech na donuty vymažu máslem a vysypu polohrubou moukou. Potom si těstem naplním cukrářský sáček nebo nějaký silnější plastikový (používám uzavíratelné z  IKEA) a takto plním formu asi do 3/4 výšky.

Naplněný plech dám péct do trouby vyhřátě na 200 stupňů. Koblížky na plechu během pečení hezky vykynou. Peču je asi 8 minut. Zda jsou hotové otestuji špejlí. Těsto vy na ni nemělo lepit

Hotové donuty vyndám z trouby a nechám několik minut odpočinout než je vyndám z trouby.

Než všechny donuty zchladnou, připravím si polevu. V menším hrnci smíchám mléko, citronovou kůru a moučkový cukr. Nechám projít varem, ale stále důkladně míchám. Směs během vaření docela pění. Převařenou směs sundám z plotýnky a nechám lehce zchladnout než do ní namočím tu hezčí stranu vychladlých donutů.

CITRONOVO-BORŮVKOVÉ PEČENÉ DONUTY

CITRONOVO-BORŮVKOVÉ PEČENÉ DONUTY

CITRONOVO-BORŮVKOVÉ PEČENÉ DONUTY

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

ten + 4 =