Dezerty

Dort Charlotte s mangem a čokoládovým krémem

Když můžu nějakou dobrotou udělat radost, je to pro mě vždy challenge. Proto když jsem měla připravit mangový dort pro Denču a její rodinu, měla jsem radost, že zas trochu vyšperkuji recept, který se na blogu už jednou objevil.

Finální variantou se stal dortík s názvem charlotte. Korpus a krém obklopený cukrářskými piškoty. Vznik tohoto dezertu najdeme v 18. století, kdy ho upekla francouzská cukrářka Marie Antoine Careme pro ruského cara Alexandra.

Opět jsem zvolila více méně nepečenou variantu. Na spodek jsem vybrala olejový korpus, který běžně používám na dorty. Určitě by se ale dal nahradit i piškoty. Hutný čokoládový krém z mascarpone kontrastuje s jemnou chutí kokosu. Úplně nahoře je svěží mangové želé, které celý dortík barevně i chuťově rozsvítí.

Nebudu Vám tvrdit, že charlotte budete mít hotovou za odpoledne. Přípravou strávíte několik hodin. Nebojte, nejedná se o soustavné míchání a šlehání. To budete mít hned. Spoustu času zabere chlazení jednotlivých vrstev krému v lednici. Pokud budete chtít charlotte vyzkoušet, doporučuji začít dva dny před plánovaným servírováním. 

img_6419

(8-10 porcí | příprava: )

  • Piškot z poloviční dávky
  • 3 kelímky mascarpone
  • půl kelímku smetany ke šlehání
  • 1 tabulka kvalitní hořké čokolády
  • 1 plechovka kokosového mléka (nebo 1 plechovka kokosového krému)
  • půl másla
  • 2 plechovky kompotovaného manga
  • 8 plátků želatiny
  • cca 30 cukrářských piškotů

První den večer upeču piškot z poloviční dávky a nechám ho zchladnou. Po vychladnutí opatrně oříznu kraj korpusu tak, aby se ke korpusu do formy vešly ještě cukrářské piškoty po celém obvodu.Korpus nechám ležet do druhého dne. Pokud se ale rozhodnete,využijte čas mezi chladnutím korpusu a připravte první čokoládový krém.

Z čokolády a smetany ke šlehán připravím ganache. Tabulku čokolády nalámu, smetanu zahřeji. Vroucí smetanou přeliji čokoládu a nechám několik minut stát. Průběžně míchám dokud čokoláda není hladká, lesklá, tekutá a bez hrudek. Počkám, dokud čokoláda maličko nevychladne a pomalu ji vmíchám do 1,5 kelímku mascarpone.

Cukrářské piškoty vyložím do krajů dortové formy, cukrovou stranou směrem ven. Připraveným krémem naliji na korpus, uhladím a nechám v lednici tuhnout nejméně 4 hodiny, lépe do druhého dne.

Pokud je čokoládová vrstva pořádně ztuhlá, je na řadě kokos. Kokosový krém (tuhá složka z konzervy kokosového mléka), zbytek mascarpone, 5 lžic moučkového cukru a 3 lžíce kokosového mléka a půlku másla (případně celá plechovka kokosového krému). Vše důkladně vyšlehám, opět naliji nebo natřu teď už na vrstvu čokoládového krému a vyrovnám. Dám do lednice na nejméně další 4 hodiny.

Úplně poslední přijde na řadu mangové želé. Dva mangové kompoty nechám okapat a ovoce rozmixuji dohladka ponorným mixerem. Přidám asi 4 lžíce moučkového cukru, ale není to nezbytně nutné. Ještě jednou promixuji. Želatinu připravím podle návodu na zadní straně sáčku a spojím s mangovou směsí. Naliji na dort a nechám opět několik hodin ztuhnout. Pře podáváním z dortu sundám boky formy a na ozdobu převážu dort kolem dokola barevnou stuhou.

img_6440

img_6417

 

 

You Might Also Like

2 komentáře

  • Reply
    Vratislava
    1.11.2018 at 20:08

    Dobrý den, mohu se zeptat, kolik se použije kokosového krému z plechovky? Jsou to jen ty 3 lžíce? Nebo celá tuhá část z konzervy?
    Děkuji za odpověď

    • Reply
      Eve
      1.11.2018 at 20:16

      Zdravím, měla by tam patřit celá tuhá část a 3 lžíce té tekuté. Recept opravím. Děkuji za upozornění. Nedalvno jsem v obchodě potkala dokonce plechovky, kde je jen kokosový krém (dole pak zbývá jen trocha mléka, ale většina je právě krém). Tahle plechovka by se hodila trochu víc než kokosové mléko, ale jde to s obojím 🙂

    Leave a Reply

    seven + 1 =