Polévky

Celerovo-jablečná polévka

Tak to nakonec vypadá, že se zima přeci jen vrátí. A zima si říká o co? No přece o chutné zahřívací polévky. Jednu takovou jsem vyzkoušela. Udělala jsem ji z celeru, protože mě baví jeho oříšková chuť. Ta ale nemusí sednout každému. Proto jsem přidala pár rozmixovaných jablíček. A svěží polévka je na světě.

5 porcí

příprava: 30 minut

  • 1 bulva celeru
  • 2 větší jablka
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce mouky
  • 1 kelímek creme fraiche
  • 1 litr vývaru + 1 litr horké vody
  • sůl, pepř, 1/2 lžičky kari
  • křepelčí vejce
  • pesto
  • ořechy

Máslo dejte do hrnce a rozpusťte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a dozlatova osmažte. Přijedete 3 lžíce mouky a udělejte jíšku.

Jíšku zalijte horkou vodou a důkladně rozmíchejte, aby v polévce nezůstaly hrudky. Přilijte vývar. Do vařící se polévky přihoďte oloupaný a na menší kusy pokrájený celer. Vařte zhruba 20 minut, aby celer změkl. Potom přihoďte oloupaná jablka a vařte dalších 5 minut. Nakonec vše důkladně rozmixujte tyčovým mixerem. Do rozmixované polévky přidejte jeden kelímek creme fraiche a opět rozmixujte nebo promíchejte.

Polévku podle vaší chuti dokořeňte. Já používám pouze pepř, sůl a trochu kari.

Horkou polévku nalijte do talířů či misek. Pokud chcete, můžete přidat jedno syrové křepelčí vajíčko. Ozdobte oříšky a pestem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

4 × 2 =