BRAMBOROVÉ PLACKY

Pamatuji si, že bramborové placičky nám dělala babička, když jsem byla malá. Smažila je na takové zelené pánvi. Potom je občas udělala mamka. A teď jsem je dělala já jako přílohu k masu.

Bramborové placky nejsou žádný bramborák. Dělají se z těsta, které je podobné tomu na bramborové knedlíky a dají se smažit i na sucho bez tuku. Navíc když vynecháme sůl, jsou skvělé i s povidly.

Příště si je udělám klidně jen tak…. Samotné.

IMG_6906

  • 500 g brambor
  • 1 žloutek
  • 70 – 100 g hladké mouky
  • hrst strouhanky
  • lžička soli

Brambory uvařím ve slupce do měkka a oloupané je ještě horké nastrouhám na vál.

Přidám mouku, strouhanku, koření a žloutek a vypracuji hladké těsto.

Těsto si rozdělím na stejně velké kuličky. Každou o průměru asi 3 cm. Kuličky potom navlhčenou dlaní rozmáčknu na tenké placičky. Lze si pomoci i válečkem.

Placičky smažím na pánvi bez oleje dozlatova. Hotové placičky můžu pomazat rozpuštěným sádlem.

IMG_6907

IMG_6910

IMG_6911

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 + nine =