Dezerty

Borůvkový krambl (primal)

Znáte takové ty dny, který jsou jednoznačně takový “den blbec”. Probudíte se uprostřed noci a už nezaberete. Tak v pět vyrazíte do práce. Potom si dáte ještě pár hodinek přesčasů, najíst se taky moc nestihnete a večer byste se jak kobra můžete uzívat, ale protože jste za celý den trochu přetažení, tak vlastně ani neusnete a nálada se blíží k bohu mrazu. Poslední dobou mi na takové dny blbce pomáhá půl hodinka běhu před spaním. Stejný účinek ale mívá i kombinace něčeho dobrého, nejlépe s vysokým obsahem cukru. Jak už ale víte, cukr už nějakou dobu omezuji na nezbytné minimum, proto pikslu zmrzliny na posezení sníst nemůžu.

Možná si i pamatujete na desítky litrů borůvek, které v létě prošly mojí kuchyní. Jsou teď skoro všechny v mrazáku a pomalu nastává jejich čas, protože do kramblu, který jsem nedávno pekla, přišly vhod. Krambl je podle mě takový ošizený drobenkový koláč, nebo spíš drobenkový koláč bez práce. Co si budeme vykládat, těsto nakonec nikoho nebaví a většina by nejradši ožrala jen tu drobenku a náplň z vrchu. Takže u kramblu (anglicky crumble) se nemusíte bát, že byste někoho pohoršili. Těsto totiž vynecháte a pečete jen ovocnou náplň s voňavou drobenkou navrchu.

Tento recept je paleo/primal.  Pro low carb verzi vynechte tapiokovou mouku a kokosový cukr.

2 porce

Příprava: 15 minut

  • 2 hrnky borůvek
  • 1 lžíce tapiokové mouky (paleo/primal) nebo 1 lžíce mandlové mouky (low carb)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce kokosového cukru (paleo/primal/ nebo vůbec) 🙂
  • špetka mleté vanilky
  • hrst nasekaných oříšků
  • 5 lžic mletých mandlí
  • 3 lžíce mletého kokosu
  • 2 lžíce másla
  • špetka skořice, badyánu, muškátového oříšku a vanilky

 

Borůvky smíchejte s tapiokovou moukou (nechte je v ní obalit), přidejte nasekané oříšky, lžíci kokosového cukru, skořici a trochu vanilky. Vše promíchejte a rozdělte do dvou malých zapékacích misek. (recept je na dvě porce) nebo jedné větší.

Mleté mandle, kokos smíchejte se změklým maslem. Přidejte koření a rukou důkladně prodělejte, abyste získali drobenku. Tou zakryjte borůvky, nejlépe po celé ploše misky.

Dejte péct na 170°C. Pečte dokud drobenka nezezlátne.

Krambl servírujte ještě teplý, nejlépe s kopečkem zakysané smetany nebo zmrzliny.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

five × four =