BORŮVKOVÁ MARMELÁDA BEZ CUKRU

Borůvky se už taky sice blíží ke konci, ale já si je ještě neodpustím. Honza mi jich totiž v srpnu dovezl 20 litrů. Spousta z nich je v mrazáku jako moje železná zimní zásoba.

Zákonitě tak muselo dojít i na marmeládu. Domácí je totiž nejlepší. A moje borůvková s bazalkou je fakt dobrá. Barvu má jako letní noc. Přírodní. Bez zahušťovadel a bez konzervantů. Proto je potřeba myslet i na to, že v lednici vydrží zhruba tři týdny.

příprava: cca 20 minut

porce: 3 sklenice

  • 3 hrnky borůvek
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 snítky bazalky
  • 7 lžic chia semínek

Borůvky propláchněte a dejte do hrnce. Přidejte med a citronovou šťávu. Nezapomeňte občas promíchat. Během vaření borůvky pustí dost tekutiny.

Přidejte bazalku a nechte několik minut povařit. Nakonec přidejte chia semínka a velmi důkladně promíchejte. Nechte na plotně ještě 5-10 minut. Stále míchejte. Semínka začnou bobtnat.

Po maximálně 10 minutách přestaňte vařit. Marmeládu nechte lehce zchladnout než ji začnete plnit do sklenic.

Uchovávejte v ledničce. Tam teprve marmeláda pořádně ztuhne. Protože jste nepoužili žádnou chemii a ani zahušťovadla, spotřebujte marmeládu v průběhu tří týdnů.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three + 7 =