Dezerty/ PROMO

Bábovka z černého piva

Bábovka z černého piva. Nalila jsem do ní půlku pardubického Portera. A ten má 19°.  A ještě navíc s polevou z čokolády a chilli. No nevím jak Vás, ale mně tyhle drsňácký kombinace fakt baví.

Takhle bábovka není žádná nadýchaná křehule. Teda vláčná a nadýchaná je, ale na neděli pro babičku ji asi nedělejte. Nemusela by tohle moderní pojetí totiž pochopit. Udělejte ji manželovi/přítelovi/synovi na pánskou jízdu. V pánské části rodiny zaručeně sklidí obdiv. Je totiž pěkně ostrá. Doslovně. Aha, a taky je v ní pivo. To už jsem říkala? 😀

U polevy jsem trochu přemýšlela. Hodil by se totiž třeba i karamel nebo obyčejná neochucená ganache. To bych ale nebyla já, protože než jsem to pořádně rozmyslela, už jsem do čokolády sypala skočici, chilli a vanilku.

Bábovka je takový obyčejný dezert. Ale je ty bábovky pečeu vlastně úplně nejraději. Možná raději než dorty. A teď si to budu užívat ještě víc, protože Ježíšek nechal pod stromečkem i několik forem od Nordic Ware. Hlavně ty zlaté limitky 🙂

1 bábovka

příprava: 20 min + 45 minut pečení

 

Bábovka

  • 1 hrnek černého piva (Guinness, Porter atd…)
  • 1 hrnek rozuštěného másla
  • 2 vejce
  • 2/3 hrnku řeckého jogurtu
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1 1/2 hrnku krupicového cukru (můžete použít třtinový)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkové pasty

Poleva:

  • 1 lžička mletého chilli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 čokoláda s vysokým podílem kakaa
  • půl kelímku smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkové pasty

 

Bábovku připravíte velmi jednoduše. V míse, nejlépe té od robotu pokud ho máte doma, smíchejte nejprve všechny sypké ingredience a lehce promíchejte.

Začněte přidávat tekuté ingredience. Máslo. Vejce. Jogurt. A nakonec zalijte pivem.

Robot pusťe nejprve na nejpomalejší otáčky. Tekuté věci můžou trochu stříkat. Takže jestli máte na mísu krycí víčko, je dobré ji použít.

Když se směs spojí, nejchte ještě chvíli míchat, dokud nebudete mít hladké, tekuté těsto.

Nalijte ho do důkladně vymaštěné a vysypané formy a dejte péct na na 180°C. Bábovka se bude péct zhruba 45 minut, ale průběžně to testujte špejlí. Pokud na ní po zapíchnutí ještě zůstává těsto, bábovka není hotová. Dopečená je až ve chvíli, kdy vytáhnete špejli čistou.

Hotovou bábovku vyndejte z trouby. Co se týče toho, kdy bábovku vyklepnout z formy, názory se různí. Já to dělám do desti minut po vytažení z trouby. A když to náhodou nejde, do formy několikrát LEHCE klepnu dřevěnou vařečkou.

Jakmile bábovku vyklopíte, nechte ji zchladnout na mřížce.

Studenou bábovku polijte polevou. Tu přípravíte tak, že dáte do misky na kousky nakrájenou čokoládu a zalijete ji vřelou smetanou ke šlehání. Nechte 1-2 minuty stát. Čokoláda se začne rozpuštět. Potom důkladně rozmíchejte lžičkou (idelání je plastová). Přidejte chilli, skořici a vanilkovou pastu. Rozmíchejte a nalijte na vršek bábovky.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply