Bez masa

Baba ganoush

Pomazánky a dipy mě provázely celé léto a vždy, když jsme šli posedět na terasu ke grilu, objevil se na stole minimálně hummus. S tímhle zvykem budeme pokračovat i v zimě. Jen si ty pomazánky bereme večer k televizi. Baba ganoush má trochu exotický název. V překladu znamená něco jako hýčkáme si tatínka. Takže pokud si taky chcete hýčkat tatínka, můžete mu dip z pečeného lilku připravit.

Příprava: 45 minut

  • 1 větší lilek
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 citron
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře, drceného kmínu
  • špetka papriky, chilli

Lilek podélně rozkrojte na poloviny, položte slupkou dolů na pečícím papírem vyložený plech a pečte 30 minut na 180 C.

Takto upečený lilek vyndejte z trouby, ihned pokapejte citronem a nechte vychladnout. Potom upečenou dužinu vydlabejte lžičkou,  dejte společně s ostatními ingrediencemi do blenderu, případně použijte ponorný mixer a rozmixujte na hladkou pomazánku.

Pomazánku můžete dozdobit kořením, bylinkami, granátovým jablkem nebo oříšky. Servírjte s topinkami, krekry nebo plackami naan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

twenty − 3 =